top of page

Help mijn hond kan niet met andere honden!

Bijgewerkt op: 2 jan. 2021


Waarom is het zo ontzettend belangrijk om juist onzekere en angstige honden in een roedel te plaatsen. Honden zijn roedel dieren, van nature leven ze samen met andere honden. Hoe komt het dan dat mensen je vertellen dat jouw hond niet met andere honden kan? Bijt jouw hond andere honden? Of valt hij uit? Door hem niet meer bij andere honden te laten haal je het gevolg weg: Het bijten en het uitvallen, maar de oorzaak blijft. Een hond isoleren is niet de oplossing, hem leren sociaal te zijn met andere honden wel. Wanneer ik een erg onzekere of zelfs bange hond binnen krijg op welk vlak dan ook, of dit nu is angst voor mensen, angst voor honden, geluiden, verkeer of andere dingen dan helpen de stabiele honden mij.

Wanneer een hond bang, onzeker, agressief of gewoon onhandig is met andere honden dan kan je dit probleem alleen oplossen met andere honden. Je kan hier verschillende manieren voor gebruiken en wat het beste is hangt af van de hond en de situatie. Zo kan je samen met de honden gaan lopen in dezelfde richting, hierdoor worden jullie een roedel. Door samen een activiteit te ondernemen als wandelen creëer je een band. Een andere manier is om je hond tussen een heleboel andere stabiele honden te plaatsen. Je hond zal zich snel realiseren dat hij nooit alle honden tegelijkertijd kan “aanvallen” en hij zal dus ander gedrag moeten laten zien. Vindt hij dit spannend? Ja natuurlijk, maar omdat iets spannend is betekent dat niet dat het slecht is. Doe dit niet zomaar zelf met een paar willekeurige honden. Je zal dan echt een stabiele roedel moeten hebben en een duidelijke leider die alles in goede banen kan begeleiden. Heb jij te horen gekregen dat jouw hond niet met andere honden samen kan en wil jij hier wel wat aan doen? Neem dan nu contact.Wil je het verhaal lezen van de twee chihuahua’s die uitvielen en wat tips meekrijgen lees dan verder.

Michel nam contact met mij op omdat hij twee kleine chihuahua’s had die erg uitvielen naar andere honden. Michel schaamde zich om met zijn honden door het dorp heen te lopen. Iedereen kenden hem ondertussen van zowel zijn winkel, maar ook door zijn hondjes. Voor het eerste consult kwam ik binnen bij Michel, de hondjes kwamen naar mij toe, roken en liepen daarna weer vrolijk naar binnen. In huis was er niet veel aan de hand met de hondjes. We zijn gaan zitten en ik heb gevraagd waar ik ze mee kon helpen. Hij vertelde mij dat het probleem zich eigenlijk alleen buiten voor deed. Ik heb ze een aantal vragen gesteld zoals wat voor regels ze in huis hebben voor de honden. Hier had hij eigenlijk nog nooit bewust over nagedacht en hij kwam niet verder dan een regel die ze hadden en waar ze zich ook aan hielden. Moet je je voorstellen dat jullie gezin geen regels zouden hebben in huis; Geen tijden waarop je thuis moet zijn, geen handen wassen voor het eten, niet je troep opruimen, geen regels over wanneer er t.v. gekeken wordt, geen regels over wel of niet naar je school of werk gaan. Je kan je voorstellen dat je hier behoorlijk onzeker van kan worden. Onze samenleving draait om duidelijke regels en grenzen. Ook honden hebben regels, grenzen en beperkingen nodig. Voor de hondjes van Michel zijn we hiermee dan ook begonnen. We hebben een aantal regels opgesteld wat hun houvast geeft:

1. Pas de riem om wanneer ze rustig zijn.

2. De deur open betekent niet dat hun als twee gekken naar buiten rennen, maar netjes rustig blijven wachten totdat Michel naar buiten loopt.

3. Daarna doen we dit hetzelfde bij de poort en de lift.

4. Buiten wandelen de honden naast of achter Michel.

Hoe hebben we ze rustig gekregen? We hebben gewoon gewacht, we hebben met elkaar geklets en de focus niet op de honden gelegd. Wanneer de deur open mocht heeft Michel de honden geblokkeerd in hun weg naar buiten.

Tijdens de wandeling was het belangrijk dat Michel duidelijke en zelfverzekerde energie uitstraalde. Door deze regels toe te passen voelden de honden zich al heel veel fijner. We hoefde ze nog maar een paar keer ligt bij te sturen en hiermee was het probleem opgelost.

Michel is de week daarna meegelopen met mijn roedelwandeling in het bos. Toen ik vroeg hoe het ging kon hij mij vertellen dat het sinds mijn bezoek ontzettend goed gaat. Ook tijdens de roedelwandeling konden de twee gewoon los meewandelen tussen tien andere honden. Door veel te wandelen zal hun band steeds sterker worden en zullen ze elkaar steeds meer vertrouwen.
595 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page