top of page

Help mijn hond trekt aan de riem.

Bijgewerkt op: 2 jan. 2021

Stel jezelf eerst de vraag: Waarom trekt mijn hond aan de riem? Het trekken aan de riem is namelijk niet het probleem, het is het gevolg van een probleem. Er zijn meerdere oorzaken die hierin een rol kunnen spelen.

1. Uw hond zit te hoog in zijn energie,

2. Uw hond wil alleen maar zijn neus achterna,

3. Uw hond weet niet dat dit niet de bedoeling is,

4. Uw hond is angstig en wil vluchten,

5. Etc.

Zodra je de oorzaak hebt achterhaald kan je door naar de volgende vraag: Wat is mijn rol hier eigenlijk in? Wandelen aan de riem is namelijk een samenwerking tussen jullie beiden en jullie moeten samen naar iets toewerken.

Trekt jouw hond aan de riem en wil jij hier wat aan doen? Neem dan nu contact op.
Wil je een voorbeeld en wat tips? Lees dan verder


Een voorbeeld wanneer je hond trekt omdat hij te hoog in zijn energie zit: “Bobby kom maar, we gaan lekker wandelen” met een hoog gil stemmetje. Bobby komt eraan rennen. “Bobby zit, zit, zit”. En als Bobby heel snel (even) gaat zitten wordt snel de riem omgedaan. Bobby is echter niet rustig, maar zit super hoog in zijn energie. Vervolgens doe je de deur open en trek je de hond fysiek naar achteren omdat je ooit ergens hebt gelezen dat jij als eerste de deur uit moet. Dan sta je buiten en je hond trekt als een malle. Het voorbeeld dat ik hierboven beschrijf is iets wat ik helaas heel vaak tegen kom. Ik ga jullie nu ook uitleggen wat er precies gebeurd en waarom dit dus niet werkt.

Zoals ik al eerder aangaf is het trekken aan de riem een gevolg. En in dit voorbeeld is de oorzaak een te hoog energie niveau. Als ik de riem van mijn hond pak dan verwacht ik kalmte en rust. Hoe kan ik deze nou krijgen van mijn hond? Door heel simpel de riem te pakken, kalm en zelfverzekerd te wachten totdat de hond helemaal rustig is. Als je hond dit niet gewend is dan kan dit de eerste keer gerust 20 minuten duren. Zodra je hond door heeft wat de bedoeling is en je consequent bent dan zal dit steeds sneller en sneller gaan totdat het een gewoonte is. Ik zeg helemaal niets met mijn stem, dit is namelijk alleen maar energie wat je toevoegt terwijl we die juist laag willen houden Als je hond helemaal rustig is doe je de riem om. Gaat hij weer omhoog in zijn gemoedstoestand dan wacht je weer. Bedenk dat dit stukje het belangrijkste is van heel de wandeling. En ondanks dat je hond niet fysiek aan het werk is, is hij dat mentaal juist extra veel. Zodra de riem om is loop je rustig naar de deur zonder je stem te gebruiken. Je opent de deur, maar wacht vervolgens. Een open deur betekent namelijk niet dat jouw hond kan bepalen dat jullie naar buiten gaan. Dat is aan jou om dat te bepalen. Dit is een hele mooie oefening, deur open betekent nog steeds gewoon wachten. Als deze stappen goed gaan dan wandel je rustig naar buiten. Je wilt dat jij mentaal als eerste buiten bent en niet alleen fysiek. De wandeling zal zo veel beter beginnen.

Denk hierbij aan je eigen energie en lichaamshouding. Ben ik zelf kalm en zelfverzekerd. Kom ik ook zo over? Maak je zelf maar groot, neus omhoog, borst naar voren, neem een punt in de verte en loop daar zelfverzekerd naar toe. Probeer het maar eens.

Mocht je hond toch willen trekken, dan geef je hem een subtiele bijsturing met de riem. Mocht je hond toch blijven trekken, ga eens bij jezelf na: Hoe voel ik mij eigenlijk? Ben ik hier en nu of zit ik met mijn hoofd alweer bij het avondeten? Laat iemand eens een filmpje van je maken als je aan het oefenen bent en bekijk jezelf eens terug.

Welke riem kan je het beste gebruiken? Voor een hond die trekt aan de riem zou ik altijd een trainingslijn adviseren die je zo hoog mogelijk net achter zijn oren plaatst. Hierdoor kan je hem heel makkelijk bijsturen en direct weer ontspannen.

Heel veel wandelplezier
244 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page